Google

ŞAHİ TOPU VE İSTANBUL'UN FETHİ



Benim ugurlu sayim 1453,
Bir arti dört arti bes arti üç,
Onüç'ü ugursuz sayan batililara,
Osmanli'dan bu şahi hediye olsun sonsuza..

>> İki gün sonra İstanbul'un fethinin 555 nci yıldönümü.. Bende fetihle ilgili her zaman hayran olduğum ve övündüğüm bir konuya değineceğim.

>> Bildiğiniz üzre Fatih Sultan Mehmet Han (En sevdiğim padişah)'ın bizzat yönettiği ve 54 gün süren kuşatma sonucunda Doğu Roma İmparatorluğu’ nun 1123 yıllık başkenti İstanbul, 29 Mayıs 1453 te Şanlı Türk Ordusu tarafından fethedilmişti.

>> Fetih esnasında Haliç’teki yabancı gemiler, kentin düştüğünü öğrenince canını kurtarabilenleri toplayarak İstanbul’ dan kaçtılar. Osmanlılar iki saat içinde kenti denetim altına aldı.

>> Fatih, devlet adamları ve askerlerle birlikte sıkı bir koruma altında İstanbul’ a girdi ve doğruca Ayasofya Kilisesi’ ne giderek, burada toplanan Hristiyan halkı, can ve mal güvenliklerinin sağlanacağını söyleyerek yatıştırdı. Ayasofya aynı gün camiye çevrildi ve İstanbul, Osmanlı devletinin başkenti oldu.

>> Fethin az bilinen yönü ise Fatih' in üstün zekası ve muhteşem mühendislik bilgisi ile döktürmüş olduğu, ismini bile bizzat kendisinin verdiği Şahi Topları'ydı.

>> Bu toplar o zamana kadar dünya üzerinde yapılmış en büyük ve en süper toplardı. Yani dünyanın en güçlü silahıydı diyebiliriz. Atalarımız zamanın birinde dünyanın en güçlü silahını yapmış ve tarihin akışını değiştirmişti.

>> İşin üzücü tarafı ve esas anlatmak istediğim ise şu ki; bazı kaynaklardan öğrendiğime göre bu toplardan en son kalanını Sultan Abdülaziz'in İngiltere'ye hediye ettiğidir. (detay) Bu, muhteşem bir aklın ürünü olan Şahi Topu şuan İngiltere' de Portsmouth şehrinin Nelson kalesınde sergilenmekte ve kimbilir bir gün gerçek sahiplerinin gelip kendisini almasını beklemektedir.

>> Ünlü "Nefret Grubu" bu Şahi' ye muhteşem bir şarkı yapmıştı. Halen bile arasıra dinlerim. Yukarda bir kısmını verdiğim bu şarkının tüm sözlerini okumak için şarkı sözünün başlığına tıklayınız.

>> Konu hakkında bazı görüş ve duyguların yer aldığı "trmilitary" isimli sitede bir takım detaylara ulaşabilirsiniz. İnşallah bir gün Fatih' in mirası o Şahi Topu' nun İstanbul'a yani ait olduğu yere getirildiğini görmek nasip olur. İSTANBUL'UN FETHİNİN 555 NCİ YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN...(rolex)

4 YORUM YAPILDI:

Adsız dedi ki...

slm. Böyle bir konuya değindiğin için tebrikler.hep 13 ü uğursuz sanırlar bilmeyenler.Halbuki avrupalılara uğursuz.Fatih Sultan Mehmet benimde çok sevdiğim ulema.Nur içinde yatsın.İnan arkadaşım yazarken tüylerim ürperiyor.Sana kolay gelsin.Tekrar tşk ler.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

CAFEROSE! TÜYLERİNİN DİKEN DİKEN OLMASI YETER.DİYECEK LAF BULAMIYORUM.SENİN DE "ŞAHİ" KADAR GÜÇLÜ BİR YÜREĞİN VARMIŞ.SELAMLAR SANA VE YÜREĞİ ŞAHİ GİBİ GÜÇLÜ OLANLARA...

Adsız dedi ki...

EY FATİH! RUHUN ŞAD OLSUN SEN GENE İSTANBUL'U BIRAKTIGIN GİBİ BİL..

Adsız dedi ki...

ufffff burası süper olmuşşşşşşşşşşş, ben gelmeyeli değişmiş her yerrrr....


bak ben karışmam dua edin bana finallerim başladıııı :( ve ben rüyalarımda bile ödevlerle uğraşıyorummm


sağlıcakla kalın.... şımarık

Pasaportall Rss' den Bak
Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template